MEHMET TIRPAN

Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Gökhan Baktemur, Sivas’ın çilekte söz sahibi olması adına 6 çilek tohumu üzerinde arge çalışmaları yaptıklarını, kentin iklimine uygun ve verimi bol olan çilek fidesi üreterek çiftçilerin ekmesini sağlayacaklarını söyledi.

Örtü altı modern çilek yetiştiriciliği yaptıkları sera da kent iklimine uygun olabileceğini düşündükleri çeşitleri ektiklerini ve gelişmeleri gözlemlediklerini aktaran Baktemur, “ Çeşitlerin verim, kalite, aroma ve antioksidan içeriklerine bakacağız. Çalışmaların sonucunda aldığımız verileri halkımızla paylaşacağız. Daha sonra Sivas için yeni olan Türkiye’nin belirli bölgelerinde yaygın olan çilek yetiştiriciliğini başta kentte sonra da çevre illerde yaygınlaştıracağız.” dedi.

Yaklaşık 3 dönümlük bir alanda çilek yetiştiriciliğin sürdüğünü belirten Baktemur, “Genellikle taze ve frigo olarak çilek yetiştiriciliği yapılıyor. Bizde ekimlerimizde frigo dediğimiz şekilde yetiştiriciliği yapılan 6 adet nötr çilek çeşitleri kullandık. Nisan ayının 15’inde seramıza çilek fidelerimizin dikimini gerçekleştirdik. Seramızın dışında da yine açık araziye de 6 çeşit çilek fidesinin ekimi yapıldı. Kent iklimine uygun geliştirdiğimiz en verimli çilek fidelerini tespit ederek halkımıza duyuracağız. Normalde çilek yetiştiriciliği Akdeniz bölgesinde oldukça yaygın. Normal tarla bitkilerinin verimine göre elde edilen verimde bir o kadar o bölgede fazla. 1 dönümden 3-4 ton verim alınıyor. Şuan itibari Sivas Antalya, Adana, Mersin ve Osmaniye’ye göre kıyaslandığında oradaki çilek bitimi ile beraber kentte üretilen çilekler devreye girmiş olacak. Sivas’ta tam adaptasyonu sağlarsak diğer illerde de çilek üretimi bittiğinden ürettiğimiz çilekleri daha iyi fiyatlara satmış olacağız. Halkımızda çok daha fazla gelirini artırmış olacağız.” ifadelerini kullandı.