HANİFE KANAT

Açılış töreni il protokolünün saygı duruşu ve İstiklal Marşı okuması ile başladı. Akabinde protokolün konuşmalarına yer verildi. Açılış gösterileri ise; Alpaslan Ortaokulu kız halay ekibinin gösterisi ile başladı.

Konuşmasında öğrencilerin merak duygusunu arttırmanın eğitimlerine de çok önemli bir katkı sağlayacağını vurgulayan Vali Vekili Adil Nas, “Ülkelerin gelişiminde bana göre teknolojik gelişme çok önemli. Teknolojik gelişmeyi belirleyen çok fazla etken var. Bu faktörlerden birisi insan diğeri ise kaynaktır. İnsan faktörünü kesinlikle küçümsememek lazım. İnsan faktörüne çok değer verilmesi lazım. İnsan faktöründe ise merak duygusu çok önemli. Çocuklarımızın, öğrencilerimizin merak duygusunu söndürmemek aksine geliştirmek gerekiyor. İşte bu tür yarışmalar çocuklarımızın gençlerimizin merak duygusunu güçlendirici faaliyetlerdir.” dedi.

Öğrencilere seslenerek yarını gençlere bağladığını belirten Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, “Nuri Demirağ’ın memleketinde Nuri Demirağ’ın evlatları Nuri Demirağ’a yakışır bir organizasyonla geleceğin teknolojisi yolunda önemli bir adım atıyorlar. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz koordinesinde hayata geçirilen Sİ-RO Sivas Robot Yarışması’nın ilkini sizlerle gerçekleştirmiş oluyoruz. Yıl 1930’lardan bugüne Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde milli uçağı yapma yolunda gayret gösteriyoruz. Aslında bu memleketin çocukları yıllar önce o uçağı yaptı, uçurdu ve başardı. Ama o günkü bu milli üretime direnen anlayış maalesef o güzel başarıyı, buluşu yok etti. Ama Türk milletinin asıl evlatları tüm zorlukları aştığı gibi bu yüzyılda bunu başaracağız ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘İstikbal Göklerdedir’ anlayışıyla birlikte bugün nasıl ki İHA VE SHA’larımız hem Türkiye’nin hem de dünyanın hava sahalarının 4 bir tarafında irade ortaya koyarak Türk düşmanlarıyla mücadele ediyorsa, yarının Türkiye’sinde de bu yarışmaya katılan gençlerin içinden yeni Selçuk Bayraktar’larla birlikte istikbalin göklerde olduğunu tüm dünyaya gösteriyoruz. Sevgili gençler; ülkemize, kendinize ve aldığınız eğitime güvenin. Emin olun ki yarının Türkiye’si sizler sayesinde çok daha güçlü olacak” ifadelerini kullandı.

Dijital çağın ortasında olduğumuzu ve buna ayak uydurmanın zaruri olduğuna değinen İl Milli Eğitim Müdürü Ergüven Aslan, “Dijital çağı veya bilgi çağı 21. yüzyılın en belirleyicisi olan iki etkendir. 21. yüzyıl hızın çağıdır. Bilgi artık hızlı bir şekilde güncellenmekte teknoloji ve gelişmeler de hayatımızın her alanında yaşamımızı yeniden biçimlendirmektedir. 10 yıl öncesine kadar ütopik olarak değerlendirdiğimiz fantastik kitaplar, öyküler, bilim kurgu filmleri artık daha gerçek nitelik kazandığı için günümüzde hem okunmakta hem seyredilmektedir. Hızlı bir değişim sürecinde olan tam bir dijital çağın ortasındayız. Dolayısıyla bizler çağın gereğine, istediği uyma ve çağın isteğine göre eğitim-öğretimi şekillendirmemiz ile bu anlamda bu şartlara uygun paradigma geliştirmemiz çok değerlidir. Dolayısıyla küreselleşen dünyada evrensel değerleri merkeze alarak ama kendi değerlerimizi ve kültürümüzü unutmadan dünyadaki gelişim ve teknolojiye dünyadaki akranlarıyla yarışır bir şekilde uyum sağlayacak nesiller yetiştirmek zorundayız” diye konuştu.