Bilgisayarlar görme engellilerin günlük yaşamlarına, çalışma koşullarına ve eğitimlerine getirdiği faydalarla yaşadıkları pek çok dezavantajın ortadan kalkmasına yardımcı olur. Bilgisayar, görme engellilerin yaşam boyu öğrenme isteklerini arttırmakta ve her geçen gün bilgi dağarcıklarını bilgisayar vasıtasıyla geliştirmektedir. Bilgisayar, görme engelliler için bilgiye erişim konusunda vazgeçilemez bir araçtır. Birey, istediği bilgiye mesafe tanımaksızın erişim sağlayabilmektedir.

Görme engellinin bilgisayar kullanmasını gerektiren 4 Temel Neden: Eşitlik, Bilgiye Erişim, İstihtam, Ufkun Ötesine geçmek günümüzde dünyada ve ülkemizde bir görme engelli hareketinden söz edebiliyorsak, bunda 3 Bnin önemli bir payı vardır: Braille, Beyaz Baston, Bilgisayar.

Braille alfabesi, görme engellilerin yazıyla tanışması anlamına geliyordu. böylece, görme engellilerin eğitiminde ve gelişiminde büyük bir çığır açıldı.

Görmeyenlerin herkesle eşit eğitim alabilmeleri yönünde en dev adım bu şekilde atılmış oldu.

Beyaz baston görme engellilerin özgürce dışarı çıkabilmeleri, bağımsızlıkları ve görme engelli aktivist hareketlerinde, beyaz baston hem önemli bir araç hem de önemli bir sembol olmaya devam ediyor. Bir çok görme engelli hareketi kendisini beyaz bastonla sembolleştiriyor. Bilgisayar ise görme engelliler için günümüzde braille ve beyaz baston sürecinin son halkasını oluşturuyor.

Bilgisayar ve Eşitlik özel eğitim çalışmaları ve engellilerin amaçladıkları en temel hususlardan birisi, toplumla entegre olma ve izolasyondan kaçınma olmuştur. Son dönemlerde kaynaştırma eğitiminin önemi daha da vurgulanır olmuştur. Görme engelliler için bilgisayar bu kaynaştırmaya giden yolda çok önemli bir adımdır. çünkü ilk kez bilgisayar sayesinde gören ve görmeyen biri, aynı yazı dilini kullanarak bir aracıya ihtiyaç kalmaksızın iletişim kurma şansına sahip oldular. Görme engellilerin Braille alfabesini kullanarak okuyup yazdıklarından ve bunun öneminden söz etmiştim. Eğitimde ve her alanda bu alfabe halen olmazsa olmaz durumundadır ve öyle olması gerekir. Ancak bu alfabe görmeyenlerin kendi aralarında yazışabilmelerine imkan veriyordu. Bir gören bu alfabeyi bilmiyor,

bir görmeyen de mürekkep baskılı yazıları okuyamadığından bu tür materyalleri birine okutmak durumunda kalıyordu. Bir arkadaşınızdan mektup alsanız dahi bunu birine okutmanız gerekiyordu.

İşte bilgisayar ve internet, ilk olarak gören görmeyen herkesin aynı platformda buluşmasını sağlamıştır. Gören bir arkadaşımla ilk kez e-posta ile yazışmanın verdiği heyecan ve mutluluğumu halen unutmuyorum.