Sivas'ta namı değer Şirin Baba olarak bilinen bıçak ustası Erdoğan Güzel, önemli bir uyarıda bulunarak yanlış bıçak bilemenin kansere yol açabileceğini söyledi.
Mutfaklarımızın vazgeçilmez araçlarından biri olan bıçakların, doğru kullanımı kadar doğru bilenmesi de büyük önem taşıyor. Uzun yıllardır bıçak ustalığı yapan ve bu alanda isminden söz ettiren Erdoğan Güzel, yanlış bileme yöntemlerinin kansere davetiye çıkarabileceğini ileri sürerek dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
Çelik Yapı Bozuluyor ve Kansere Yol Açıyor
Güzel, bıçakların çeliğine su vermeden ısıl işlem yapıldıktan sonra taşa değmesi durumunda karbon atomlarının yapısının bozulduğunu ve bıçağın teneke gibi hale geldiğini ifade etti. Bu durumun özellikle mutfaklarda bıçakların birbirine sürterek bilenmesiyle sıkça karşılaşıldığını belirten Güzel, "Bıçaklar suyun içinde bilenmelidir. Aksi takdirde kansere davetiye çıkarabiliriz" dedi. Güzel, kişilere seramik zirkonyum zımpara alarak bıçaklarını su içinde bilemelerini önerdi.
Bıçak Kullanımının da Bir Kültürü Var
Bıçakların birbirine sürterek bilenmesi kansere davetiye çıkardığını söyleyen Güzel, bıçak kullanımıyla ilgili önemli bilgiler de paylaştı:
-
Çelik ısınmadan bilenmeli: Çelik, suyun haricinde başka bir şeyle bilenmemeli. Yağ taşı ile bileme yapılsa da sürtünmeden dolayı statik elektriklenme ve mıknatıslanma oluşabiliyor. Bu da kansere davetiye çıkarıyor.
-
Bıçaklar suda bilenmeli: Bıçaklar suyun içinde bilenmeli. Kişilere seramik zirkonyum zımpara alıp suyun içinde döndürerek bıçağı bilemeleri öneriliyor.
-
Bıçak bilemenin de bir kültürü var: Her şeyde olduğu gibi bıçak kullanımının da bir kültürü var. Bıçaklar birbirine sürtülmemeli, suda ve doğru şekilde bilenmelidir.
Doğru Bilemeyle Daha Keskin ve Sağlıklı Bıçaklar
Doğru bileme yöntemleriyle bıçaklarınızın ömrünü uzatabilir, daha keskin ve sağlıklı bir şekilde kullanabilirsiniz. Ayrıca, bıçaklarınızı suda ve seramik zirkonyum zımpara kullanarak bilemeniz kansere yol açabilecek riskleri de ortadan kaldıracaktır.