Birçok günü ve haftaları içinde barındıran, bu sene mübarek Ramazan ayını da idrak edeceğimiz; 1 Mayıs İşçi Bayramı, Engelliler Haftası, 19 Mayıs Gençlik Haftası’nı dolu dolu geçireceğimiz mayıs ayı hoş geldi.

1 Mayıs İşçi Bayramı kutlanırken aklımıza engelliler de geliyor. Hakları verilen mutlu çalışan engellilerin yanında, önyargıyla karşılanan, bu ne yapabilir denilip, kuvvetsiz görülen engelli personel olduğu gibi, bazen de ağır işlerde çalıştırılan engellilerin de varlığı unutulmamalıdır. Biz engelliler çalışma şartları içerisinde neler bekliyoruz. Engelli personele hizmet içi eğitimlerle yapabileceği işleri anlatmak ve öğretmek. Önyargıya maruz kalmadan, herkesin bir işin ucundan tutacağı, çalışma ortamlarının sağlanması. Başarılı engellilerin fırsat eşitliği sağlanarak ödüllendirildiği, kariyer bakımından engelinden çok liyakatine bakılarak hak ettiği değerin verilmesi engellilerin isteğidir. Biz engellilerin de öğrenmeye açık, çalışmaktan mutlu olan, işlerimizde engelsiz vatandaşlarla yarışır hâle gelmemiz gerekmektedir. Kendimizi güçsüz hissetmemeliyiz. Allah kuvvetlilerin başaramadığını, bir zayıfa başartmaya kadirdir. Hazret-i İbrahim’e karşı zulüm yapan firavunu Rabbimiz topal bir sineği musallat ederek, firavunun acizliğini hissettirmiştir. Görme engelli, beynini ve diğer duyularını kullanarak kimsenin başaramadığı işi yapabilir. Birçok bilgisayar firmasında yazılım ve donanım uzmanı görmeyenler var. Benim bir görme engelli abim vardı. Bilgisayar tamirat işiyle uğraşır, rızkını o yolla temin ederdi. Yürüme engelli idarecilik ve memurlukta başarılı çalışmalar yapabilir.

Engelliler haftası yaklaşıyor, bu ay 16 Mayıs ramazan ayına denk geldiği için, ne tür bir etkinlik yapılacağını merak ediyoruz.

Gençlik haftası gelirken, engelli gençler için de faydalı işlerin yapıldığı ülkemizde yeni projelerle engelli gençlerimizin desteklenmesini bekliyoruz. Her alanda engelli gençlerin de temsil edilmesi bizleri güçlü kılacaktır. Her türlü gençlik örgütlerinde; sendika, parti ve derneklerde katılımın desteklenmesi, gelecekte hak temelli mücadeleye ışık olacaktır. Mayıs ayından beklentilerimiz fazla.

İlkbaharın sonu ayların güzeli,

Gelişiyle her yer olur sevinç seli,

Hıdırellez günü mutludur Türk eli,

Hoş geldin mayıs yaz mevsiminin habercisi.

 

Selman DEVECİOĞLU