MEHMET TIRPAN

Milli Yol Partisi İl Başkanı Zeki Haral, gecikmeli de olsa kentte yaşanan su sorunu çözmek adına hayata geçirilen projenin bir kaç kez tarih verilmesine rağmen bitirilemediğini, her ne kadar da planlı şekilde su kesintisi yapıldığı söylense de 35-40 saatte belirli bölgelere ancak su verilebildiğini söyledi.

Planlı kesintilere uyulmadığı ve belirtilen süreçten daha geç bir zamanda su veriliği yönünde şikayetler aldıklarını aktaran Başkan Haral, “Barajda hiç su kalmadı. Günlük kesinti yapılan bölgelere de vaat edilen şekilde su ulaşmıyor. Mevsim koşulları itibari ile de arazide çalışma şartları da zorlaştı. Sürecin halen uzama riski var. Süreç daha da uzarsa Sivaslılar daha çok mağdur olacak.” dedi.

Su konusunda geçmiş yıllarda da açıklamalar yaparak uyarılarda bulunduklarını ancak algıları yönetenlerin bu konuda adım atmadığını savunan Haral, “1930’lu yıllardan günümüze kadar bakıldığında yağış ortalamamız oldukça düşük. Bu yıllardır biliniyordu. Su tutacak barajlarda yapmak iktidarın elinde idi. Burada kendi iş bilmemezliklerini doğa ve küresel ısınmaya bağlayarak bu işin içinden kurtulamazlar. Su konusunda aldıkları eleştirileri hafifletmek adına çeşitli bahanelerde ortaya atılıyor ama şu bir gerçek ki zamanında planlama yapılsa idi Sivas halkı şimdi susuz kalmazdı.” ifadelerini kullandı.

PLANLAMANIN DIŞINA ÇIKILDI SU SORUNU BAŞ GÖSTERDİ

Geçmiş yıllarda Sivas’ın içme suyu planlanırken 4 Eylül Barajından saniye de 600 litre Tavra Deresinden de saniye de 600 litre olmak üzere toplam Bin 200 litre/saniye olarak planlandığını ancak eski Belediye Başkanı Sami Aydın döneminde planlamaya uyulmadığını ve sonucunda 4 Eylül Barajında su kalmadığını da savunan Haral, “Eski Belediye Başkanı Sami Aydın döneminde Sivas’a tatlı su vereceğiz diye bir dönem Tavra Deresi kullanımdan çıkarıldı. Şehrin içme suyu tamamen baraja yönlendirildi. Planların dışına çıkıldığında barajın su seviyesi aşağılara çekildi. İlk yanlış Sivas’a tatlı su vereceğiz deyip şehre barajdan su verilmesi ile başladı. Bu konuda geçmiş yönetimdeki arkadaşlarımızın uyarıldığını da biliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“19 MİLYON METREKÜPLÜK KAÇAK VAR”

Su sorununun yaşandığı günümüzde barajdan çekilen su ile şehirde harcanan su oranının aynı olmadığı iddialarını da sözlerine ekleyen Haral, “Belediye’nin 2021 yılı raporlarını inceledik şehrin su ihtiyacının yıllık 39 milyon metreküp olduğunu gördük. Belediye’nin tahakkuk ettiği su miktarı 20 milyon metreküp. Arada 19 milyon metreküplük kayıp kaçak var. Bu kaçak nerede? Bizce şebeke ve alt yapı da. İsrafın büyüğü de alt yapıdan kaynaklanıyor. Biz halen makyaj projelerle zaman geçiriyoruz. Algılar yönetmek adına gayret gösteriyoruz gerçekleri görmüyoruz. Alt yapı yatırımları çok maliyetli ve sıkıntılı. Yapıldığında da insanlar pek görmez. Yani alt yapı işinin siyasi dönüşü olmaz. Tersine eleştiri alır. Bu sebeple şehri idare edenler alt yapı sorununu görmeyip makyaj projelerle uğraşıp Sivas’ın önceliklerini iyi tespit edemedikleri için sorun yaşıyoruz.” şeklinde konuştu.

“SİVAS’I BAŞKA BİR TEHLİKE BEKLİYOR”

4 Eylül Barajı’ndaki suyun bitmesi ile birlikte Tavra Deresinden su ihtiyacının karşılandığını ve ek su kuyularının açılması noktasında girişimlerde bulunulduğunu öğrendiklerini de vurgulayan Başkan Haral, “Tavra Deresi’nin kapasitesi mevsimine göre saniye de 800 veya 1200 litre arasında değişiyor. Tavra deresine gelen sudan fazla çekim yaparsak oradaki suyu tutma özelliği olan zemini bozarsak Tavra Deresinden de oluruz. Gereğinden fazla kuyu açarak aşırı su çekimi yapmak şu anda Tavra Deresi’ne yapılmış en büyük ihanettir. Bu hususta da o bölgeye 2-3 kuyu açılacağını da duydum. Bu konuda şehrin dertleri ile dertlenmeyenlerin duyarlı olması gerekir. Sivas’ın su açısından can damarı olan bu havzanın kıymetini bilmezsek yarın çok dizlerimizi döveriz. Tavra Deresi bölgesine yer altı su barajı da inşa edilebilir. Tavra Deresi’nin alt kısmında saniye de 200 litrelik bir kaçak var. Bu kaçağı engellemek için DSİ’nin geçmiş yıllarda yaptığı çalışma sonrası ortaya koyduğu yer altı barajı yapılması önerisi de var. Algılar yönetmekten bizleri dinlemeye vakit bulurlarsa Tavra Deresi’ne yer altı barajı inşa edilmeli. Bu sayede o havzayı da korumuş oluruz.” ibarelerini yer verdi.

“PUSAT ÖZEN BARAJI SİVAS’IN SUSUZLUĞUNA ÇARE OLMAZ”

Pusat Özen Barajı’nın içindeki suyun tarım ve içme suyuna yönelik kullanılması halinde Sivas’ın susuzluğuna çare olmayacağını da belirten Başkan Haral, bu konuda Sivas’ı yönetenlerin karar vermesi gerektiğini söyledi.

Sulama amacı ile yapılan ve su tutma noktasında 4 Eylül Barajı’ndan daha büyük olan Hafik Özen Pusat Barajı’ndan şehre su getirilmek istendiğini ancak bu konuda çok dikkatli olunması gerektiğinin de altını çizen Haral, “Pusat Özen Barajı kanalı ile birçok bölgede sulu tarım yapılıyor. Sulamanın ardından ise artan 8,5 milyon metreküplük su var. Bizi idare edenler dedi ki bu fazla suyu 4 Eylül Barajı’na getirerek su verelim dediler. Bu konuda iki tercih yapılmak zorunda idare edenler. Ya Pusat Özeni içme suyu için ya da sulama için kullanacaklar. Bölgedeki sulu tarıma ilişkin de yapılan açıklama da Pusat Özen Barajı’ndaki suyun içme suyu olarak kullanılacağı öngörülüyor. Çünkü Hafik ve çevresinde su ihtiyacı fazla olan ürünlerin ekilmesine sınırlama getirildi.  Eğer barajdaki su tarım ve içme suyu olarak kullanılmak istenirse oradan 4 Eylül Barajı’na getirilecek olan su alt yapı da hiç kaçak olmasa bile Sivas’ın 2 veya 2,5 aylık su ihtiyacını karşılar. Alt yapıdaki kayıp kaçakta göz önünde bulundurulursa sulamanın ardından kalan su Sivas’ın 1 aylık su ihtiyacı anca karşılar. Sivas’ın aylık su ihtiyacı 3,2 Milyon metreküp.” ifadelerini kullandı.

Sözlerini ilerleyen yıllarda daha çok su sıkıntısı yaşanacağına dikkat çekerek şehri yönetenlere uyarılarda bulunan Başkan Haral, “İlerleyen yıllarda daha büyük su sorunları yaşamamak adına Beydilli Barajı’nın biran önce yapımına başlanmalı. Baraj yapılırsa Tavra deresi ile mevcut 4 Eylül Barajının tuttuğu su kapasitesine sahip olacak. Bugün başlayalım desek Beydilli Barajı’nın 6-7 yıllık bir süreci var. DSİ’de bu hususta açıklama yaptı. Beydilli Barajı ile ilgili çalışmalara başladıklarını duyurdular. Burada şehrin siyasetine düşen çalışma ile ilgili ortaya çıkacak tüm bürokratik engelleri ortadan kaldırmak zorundalar.” şeklinde sonlandırdı.

Siyasette Kadın Gücünü Ortaya Koydu Siyasette Kadın Gücünü Ortaya Koydu