Aileler için bebekleriyle birlikte tatile çıkmak göz korkutucu olabilir. Ancak gerekli önlemler alındığı takdirde, yüzme gibi tatil aktiviteleri bebeklerin gelişimi için çok faydalıdır. Ailelerin tatile çıkarken mutlaka güneş kremi, şapka, ateş ölçer, yara bandı, ateş düşürücü, gazlı bez gibi eşyaları yanlarına almaları gerektiğini söyleyen Medicana Sağlık Grubu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Hasan Çetinkaya, bebekle sorunsuz bir tatil yapabilmek için önerilerde bulundu.

Tatil planı yapan ailelerin yanına mutlaka alması gereken ürünler olduğunu ileten Medicana Sivas Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Hasan Çetinkaya “Güneş kremi, güneş koruyucu, mayo, şapka, güneş gözlüğü, bornoz, alt açma minderi, deniz simidi veya kolluk, ateş ölçer, yara bandı, gazlı bez, ateş düşürücü, sürekli kullandığı vitamin ve ilaçlar, doktorunuza danışarak alacağınız kaşıntı giderici şurup ve jeller. Elbise ve şortların yanı sıra sinek saldırısından korumak için uzun pantolon veya eşofman altı ve serin geceler için ince mont/hırka/ yelek almayı ihmal etmeyin. Sevdiği oyuncakları ve kitapları varsa almayı unutmayın” dedi. Ulaşım konusunda araç tercihinin bebeği etkilemediğini, ancak yolculuk esnasında bebeğin konforunun sağlanmasının önemli olduğunu belirten Uzm. Dr. Hasan Çetinkaya, “Havuz yerine deniz tercih edilmeli ve bebekli aileleri düşünerek tasarlanmış oteller seçilmelidir. Eğer bebeğiniz ek gıdaya yeni geçmişse kaldığınız tesisin mutfağını kullanabileceğinizden veya tesisin bebeğinize uygun yiyecekler çıkaracağından emin olun. Gitmeden 2 gün önce oteli arayarak odanıza bebek karyolası eklemeleri gerektiğini hatırlatın. Ulaşım konusunda araba veya uçak bebeği etkilemez, ancak yolculuk esnasında bebeğin konforunun sağlanması önemlidir. Karayolu ile seyahat ediyorsanız oto koltuğu olmazsa olmazlardandır” dedi.

Deniz tercih edilmeli

Sivas Milletvekili Rukiye Genç Toy, Ziya Bey Kütüphanesi’ni Öne Çıkardı Sivas Milletvekili Rukiye Genç Toy, Ziya Bey Kütüphanesi’ni Öne Çıkardı

Bebekli ailelerin yüzmek için havuz yerine denizi tercih etmelerinin bebeğin sağlığı için daha faydalı olacağını belirten Uzm. Dr. Çetinkaya, “Aileler genellikle bebekleri deniz ya da havuza sokmanın riskli olup olmadığını merak ederler. Deniz veya havuza sokarken öncelikle bebeğin başını dik tutabileceği gelişim seviyesinde olması gerekir. Havuzlardaki sterilizasyon işlemleri zaman zaman yetersiz olabiliyor. Bu noktada bebeğin sağlığı açısından, daha hijyenik olması adına deniz tercih edilebilir. Bunun yanı sıra, bebeğin havuz suyunu yutmamasına dikkat etmek gereklidir” dedi.

Taş değil, kumluk plaj

Bebeğin plajda oynayabilmesi için plajın kumluk alandan oluşması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Çetinkaya , “Hem havuz hem deniz için suyun sıcaklığı önemlidir. Bebeklerin ortama 30 derece sıcaklıktaki bir suda yüzdürülmesi, onların vücut sıcaklıklarını koruyabilmeleri adına önemli. Ayrıca 30 dakikadan fazla suda kalmamaları altı çizilmesi gereken bir diğer faktör olarak öne çıkıyor. Güneş ışınlarının zararlarından korumak için ışınların en güçlü geldiği 11.00-16.00 saatleri arasında güneşte fazla bulunmamaları gerekir.

Whatsapp Görsel 2024 07 17 Saat 17.21.25 10E4C3A2

6 aylıktan küçük bebekler direkt güneş ışığına maruz kalmamalı

6 aydan daha küçük çocuklarda dikkatli olunmasını ileten Uzm. Dr. Çetinkaya “Mümkün olduğunca güneş ışınlarına direk maruz kalmamalıdır. Güneşten korunmada zorlanılan yüz gibi küçük alanlara

güneş kremi uygulanabilir. 6 aydan büyük çocuklarda ise göz harici bütün vücut alanlarına güneş kremi uygulanmasında sakınca yoktur. Güneş kremleri en az 15 spf olmalı, 15-50 spf arası kremler uygun kabul edilmektedir. Yine kremler organik ve kaliteli içeriğe sahip olmalıdır. 6 aylıktan küçük bebeklerde güneş ışınları daha hassas etkiye sahiptir” diye uyardı.

Muhabir: Bülten