MEHMET TIRPAN

"TÜNELİ HEYELANLARA KARŞI GÜÇLENDİRMEK İÇİN İSTANBUL İSTİKAMETİNİ 67 METRE UZATACAĞIZ" "TÜNELİ HEYELANLARA KARŞI GÜÇLENDİRMEK İÇİN İSTANBUL İSTİKAMETİNİ 67 METRE UZATACAĞIZ"

Devlet Su İşleri 19. Bölge Müdürü Zafer Aslan, 219 milyon ödenekle yıla başladıklarını, ayrıca 555 milyon revize ödeneklerinin olduklarını ve 524 Milyon milyon TL’lik harcama yaptıklarını aktardı.

Kurumlarının kentte devam eden işleri hakkında da bilgiler veren Aslan, kentin içme suyu sorununu çözmek adına Hafik Pusat Özen Barajı'ndan 4 Eylül Barajı'na su getirilmesi projesine ağırlık verdiklerini söyledi.

4 Eylül Barajı'na derivasyon projesinin sıkı bir şekilde yürütüldüğünün de altını çizen Aslan, projenin ilk etabında ciddi bir ilerlemele kaydedildiğini 4 Eylül Barajı'na yıllık 8.42 Milyon metreküp içme suyu verileceğini belirtti.

Kasım ayı sonu gibi çalışmaları bitirmeyi hedeflerdiklerinin altını çizen Aslan, “Şehrimizin acil ihtiyacı olan su problemini ortadan kaldırmak adına yeni hatla birlikte saniyede 400 litre suyu baraja vereceğiz. Pusat Özen Barajı'ndan 4 Eylül Barajı'na derivasyon inşaatı işine ait sözleşme 18.02.2022 tarihinde imzalanmış olup 04.03.2022 tarihinde Yükleniciye yer teslimi yapılarak işe başlanmıştı. 1’inci aşamada mevcut Pusat Özen sulaması şebekesinden alınacak suyun 4 Eylül Barajı'na en yakın mesafede bulunan Çukurbelen mevkiinden (710 mm HDPE borudan) ayrım yapısı ile su alınacaktır. Yapılacak olan terfi merkezinden 14 bin 804 m çelik boru vasıtasıyla 4 Eylül Barajı'na aktarılması planlanmıştı. Sivas il merkezini acil içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılaması planlanan 14,8 km A etabı kısmında kullanılacak olan 14 bin 800 metrelik boru kısmı şantiye sahasına getirilmiş, 6 bin 500 metresinin döşenmesi tamamlanmış olup, A etabında yüzde 75 gerçekleşme sağlanmıştır. İkinci aşamada 36 bin 600 m boru döşenecektir. 11 bin 590 m boru şantiyeye getirilmiş olup, yıl sonuna kadar 25 bin 10 m boru şantiye sahasına getirilecektir. Halihazırda iş sahasında 95 personel ve 53 iş makinası ile çalışmalara devam edilmektedir. İşin tamamındaki fiziki gerçekleşme yüzde 35 oranındadır. İklim veya malzeme siparişlerinden yana sorun yaşamazsak 30 kasımda su vermeyi planlıyoruz. İşin genelinde yüzde 35 acil kısımda da yüzde 70 oranında gerçekleşme sağlandı."  ifadelerini kullandı.

Kentte inşaası devam eden barajlar hakkında da bilgiler paylaşan Aslan, “Gemerek Kartalkaya barajımızda çalışmalar sürüyor. Yüzde 56 oranında gerçekleşme sağlanmış durumda. İmalatlarımız devam etmekte gelecek yıl tamamlamayı hedefliyoruz. Kartalkaya barajımız 38 bin 230 dekarlık bir alanı sulayacak. Nevruz Projesi ile ilgili daha önceki yıllarda 2 bin 939 hektarlık alanı sulamaya açmıştık. Bu yıl 806 hektarlık alanda da hemen hemen imalatları tamamlandı. Gelecek yılda kalan 755 hektarı tamamlayarak toplam 5 bin 500 hektar 55 bin dekarlık alanı sulamaya açacağız. 13 adet köyde bu sulamadan faydalanacak. Divriği Kevendüzü Sulaması Cumhurbaşkanlığı kararı neticesinde tasfiye edilmişti. Yeniden ihale iznimiz geldi. İhale işlemleri gerçekleştirip gelecek yıl burada da imalatlarımıza başlayacağız.  Toplam devam eden 7 adet göletimiz var. Bunlardan 3 tanesini bu yıl bitirmeyi hedefliyoruz. Diğer kalan 4 işimizi de kısa sürede tamamlama hedefimiz var. Mancılık Göleti'nde demir sahası ile bir çakışmamız var bu hariç diğer gölet projelerimizi de gelecek yıl tamamlayacağız. Gölet sulamalarımızda toplam 7 adet işimiz var. Bunların 2’si devam ediyor 5 işinde ihalesini yapıyoruz. Yer üstü sulamalarında iki adet işimiz var. Gökpınar’da çalışmalar devam ediyor diğer işimizin ihalesini yapacağız. Yer altı sulama projelerimiz Altınyayla ve Şarkışla Gürçayır Beldesi'nde tamamlanmış durumda. Taşkın koruma tesislerimiz toplam 17 adet planlanmakta. Bu tesislerin 8 adetini bu yıl tamamlıyoruz. Diğer taşkın koruma tesislerinin de ihale işlemlerini yapıyoruz. Taşkın korumalar tamamlanacak. 2 adet yer altı barajımız tamamlandı 1 adet ise tamamlanmak üzere. Diğer projelerimizde 2023-2024 yıllarında tamamlanacak. “ ifadelerini kullandı.