SÜLEYMAN YILDIZ
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Birleşmiş Milletler Yaşlanma Açık-Uçlu Çalışma Grubunun 13'üncü oturumunda Ülke Beyanını sundu.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından oluşturulan Yaşlanma Açık-Uçlu Çalışma Grubunun, bu yıl 13'üncü Oturumu 3-6 Nisan 2023 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde düzenlenen ve her yıl yaşlılara yönelik mevcut uluslararası insan hakları konusunu değerlendiren, bu çerçevede oluşan boşlukların tamamlanmasını hedeflenen toplantıya Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, video konferans programıyla katılarak ülke beyanını sundu.
Bakan Derya Yanık konuşmasında; “Türkiye’deki yaşlı nüfus son 5 yıl içerisinde yüzde 22,6 oranında artış gösterdi, bu kapsamda yaşlılığa ilişkin politika ve hizmetleri bu demografik dönüşüm sürecinin beraberinde getirdiği gereksinimlerle uyumlu olarak geliştiriyoruz. Türkiye’nin afet ve insani bakımdan, acil durumlar dahil olmak üzere öncelikli yaklaşımı sürdürülebilir kalkınma yolunda kimseyi geride bırakmadan, yaşlı bireyler tarafından yaşlılık sürecinin aktif ve sağlıklı yaşlanma çerçevesinde geçirilmesini hedefliyoruz. Aktif ve sağlıklı yaşlanma perspektifi ile yaşlı bireylerin haklarını güçlendirmek amacıyla yaşlılık alanında politika ve hizmetleri yönlendirmek için ‘Yaşlanma Vizyon Belgesi ve Eylem Planı’nı hazırlanıyoruz. Plan bu ayın sonunda yayınlanacak.” ifadelerini kullandı.
İŞBİLİĞİNE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ
Türkiye’de hiç bir ayrım gözetmeksızın tüm yaşlı bireylere destek sağlandığının altını çizen Yanık; “Tüm yaşlı bireylerin karşılanabilir ve kaliteli sağlık ve bakım hizmetlerine erişiminin sağlıyoruz. Bunun yanı sıra bakanlığımız tarafından, yaşlı bireylerin toplumsal hayata katılımını desteklemek için dijital ve finansal okuryazarlık eğitimleri, bağımsız yaşamın güçlendirilmesine yönelik destek teknolojileri, yaş dostu ve erişilebilir ortamlar, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerde indirim veya muafiyet ile ücretsiz seyahat hakkı gibi çeşitli politika ve hizmetlerin sunulunuyor. Birleşmiş Milletler Yaşlanma Daimi Çalışma Grubu Bürosunda temsil edilen 8 üye devletten biri olarak, yaşlılık alanında uluslararası deneyim paylaşımı ve iş birliğine büyük önem veriyoruz. Yaşlı bireylerin insan haklarının gerçekleştirilmesinde ilerlemeye katkıda bulunacak, yasal olarak bağlayıcı nitelikte bir belge olacak “Yaşlı Bireylerin Hakları Sözleşmesi”ne ilişkin deneyim ve görüş alışverişinde bulunmaya istekli olduğumuzu belirtmek isteriz.” açıklamasını yaptı.