674—“Ümmetimin ihtilafı rahmettir.”

(Süyuti, Tedrip s: 448/428; Süyuti ed Dürer s. 44 h.6; Sehavi, Makasıd s: 38-39 h: 39 El Kari, el Esrar, 108-111; Elbani Silsiletül ehadisüz Zaife, 57, Feyzül kadir, 1/212; Acluni Keşşaf, h: 153)

Aslı yoktur, Herhangi bir isnadı da bulunmamaktadır. Muhaddisler, bu hadis için Herhangi bir isnat, dayanak araştırmışlar ise de bulamamışlardır. Nitekim Süyuti bile demiş ki: “Ola ki bu ifade, bize kadar ulaşmamış olan bazı hadis alimlerinin kitapları arasında tahriç edilmiş olabilir.” Ancak Elbani, Süyutinin bu sözünü yadırgayarak, “Bana göre bu uzak ihtimaldir, bir zorlamadır.” Münavi de Süpki demiş ki, demiş ki: “Bu söz, muhaddisler arasında bilinen bir sözdür. Ben bu sözün sahih, zayıf veya mevzu-uydurma olarak bir isnadını görmedim.

Kaldı ki şeriate göre ihtilafı ve anlaşmazlık kötü bir şeydir. Çünkü böyle davranış ümmetin zayıflığının bir göstergesidir. Diğer taraftan hadis alimleri, her hadisin isnat ve ravi yönünden tahricini yapmışlar fakat açıkça ayetlere zıt olan sözleri “Bu Kur’an’a muhalif, hadis olamaz dememişlerdir. Nitekim Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:

“Allah’a ve peygambere itaat edin, birbirinizle çekişmeyin. Sonra içinize korku girer ve kuvvetiniz uçup gider.”(8, Enfal, 46)

“Hep birlikte Allah’ın ipine sımsıkı yapışın ve birbirinizden ayrılmayın! Ve Allah’ın üzerinizde ki nimetini hatırlayın. Hani siz birbirinizle düşman iken kalplerinizin arasını uzlaştırdı da O’nun lutfu sayesinde kardeşler oldunuz. Ve siz ateşten bir çukurun kenarındaydınız da, sizi oradan kurtardı. İşte bu şekilde Allah size mesajlarını açıklar ki doğruyu bulasınız.” (Âl’İ İmran 103)

“Kendilerine hakikatına apaçık belgeleri geldikten sonra parçalanıp birbirine düşen kimseler gibi olmayın! İşte bunlar için korkun bir azap vardır. (Âl’İ İmran 105)

Manası apaçık ayetler varken, böyle ihtilafı rahmet gören hadisler uydurulmuş, Allah’n ve Peygamberinin istemediği ihtilaflar çoğalmış Sahabe-I kiramdan olan üç tane halife katledilmiştir. Müslümanlar arasında çıkan iç savaşlarla binlerce sahabe ve Müslüman birbirini öldürmüştür. Yetmedi peygamberin “Gözümün nuru” dediği torunu Hz. Hüseyin ve yetmişten fazla yakını hunharca katledilmiştir. Bunlar da yetmemiş, Resulüllah’ın ağzından söz uydurarak fetva alanlar itikatta ve amel de bir çok mezhepler kurdurdular. Öyle ki isabet edene iki, isabet etmeyene de bir sevap vadederek ihtilafı etmeyi teşvik ettiler. İslam alemi, o gün bu gün kan gölü halinde birbirini boğazlamaya devam ediyor. Allah’ın, Resulünün ve ümmeti Muhammedin laneti ihtilafı üretip peygamberin ağzına koyan müfterilerin üzerine olsun.