Atopik egzama, cilt dokusunun kuruyup pul pul dökülmesine ve kaşıntıya neden olan bir hastalıktır. Acıbadem Bodrum Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Nevzat Mazmanoğlu, hava şartlarının değişmesiyle birlikte özellikle ilkbahar ve sonbaharda alevlenen bu hastalığın kesin bir tedavisinin bulunmadığını belirtti. Dr. Mazmanoğlu, hastalar için önemli önerilerde bulundu.

Yaşam Tarzı Değişiklikleri Gerekiyor

Dr. Mazmanoğlu, atopik egzama ile yaşamayı öğrenmenin gerektiğini vurgulayarak, alerjenlerden, sülfatlı sabun ve şampuanlardan, sentetik giysilerden uzak durulması gerektiğini söyledi. Ayrıca toz toplayan halı ve yastık gibi eşyaların kaldırılması gerektiğini belirtti.

Hastalık ve Şikayetlerin Alevlenmesi

Atopik dermatit, remisyon (iyileşme) ve alevlenme ile seyreden bir hastalıktır. Genellikle alerjik bronşiyal astım, saman nezlesi gibi diğer hastalıklarla birlikte görülür. Dr. Mazmanoğlu, atopik dermatitin çocuklarda görülme sıklığının %10 ila 20, yetişkinlerde ise %1 ila 3 olduğunu ve bu oranın son 20-30 yılda sanayi ülkelerinde üç katına çıktığını ifade etti.

Üç Ana Alevlenme Nedeni

Dr. Mazmanoğlu, atopik dermatit şikayetlerinin alevlenmesinin üç ana nedenini açıkladı:

  1. Kuruyan Cilt: İnce ve hasara eğilimli cilt, alerjenlerin vücuda girmesine izin verir.
  2. Alerjene Karşı Aşırı Tepki: Belirli alerjenlerin tanımlanması ve onlardan kaçınılması önemlidir.
  3. Psikolojik Faktörler: Kaygı ve endişe gibi duygular, kaşıntıyı artırabilir.

Belirtiler ve Yaş Grupları

Aydın Germencik’te Feci Kaza: 1 Ölü, 2 Yaralı Aydın Germencik’te Feci Kaza: 1 Ölü, 2 Yaralı

Atopik dermatit genellikle dirsek, diz, boyun gibi bölgeleri etkiler. Dr. Mazmanoğlu, bebek formunun 1 yaşından küçüklerde görüldüğünü, çocuklarda genellikle dirsek ve diz kıvrımlarında ortaya çıktığını, yetişkinlerde ise genellikle üst göz kapaklarının etkilendiğini açıkladı.

Korunma Yöntemleri

Ebeveynlerde alerjik hastalık öyküsü varsa, çocukta atopik egzama riski %20-40’tır. Dr. Mazmanoğlu, bu çocuklarda sülfatsız sabun ve şampuan kullanılmasını önerdi. Ayrıca sıcak veya soğuk su ile uzun süreli banyolardan kaçınılması gerektiğini belirtti.

Alerjenlerden Uzak Durmak

Dr. Mazmanoğlu, alerjenlerin halılarda, yatak takımlarında ve evcil hayvanlarda bulunduğunu, bu yüzden hava temizleyici kullanılması gerektiğini vurguladı. Pamuklu kıyafetlerin tercih edilmesi gerektiğini, polar ve sentetik giysilerden ise kaçınılması gerektiğini söyledi.

Beslenmenin Rolü

Atopik egzama hastalarının süt ürünleri, yumurta, balık gibi gıdalardan kaçınması önerilirken, probiyotikler ve Omega-3 yağlarının cildi güçlendirdiği belirtildi. Dr. Mazmanoğlu, emzirmenin çocuklarda alerjilere karşı koruyucu etkisi olduğunu da ekledi.

Kaynak: iha