Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, sektörlerde uygulanan farklı KDV oranlarının işletmelerin faaliyetlerini zorlaştırarak, karmaşaya neden olduğunu belirterek, “Farklı KDV oranlarından etkilenen sektörlerin başında yiyecek-içecek sektörü geliyor” dedi.
Ankara Ticaret Odası (ATO) 60 No’lu Restoran, Lokanta, Kafe Hizmetleri Meslek Komitesi’nin organizasyonuyla gerçekleşen, “Yiyecek ve İçecek Sektöründe KDV Uygulamaları Bilgilendirme Toplantısı”, ATO Meclis Salonu’nda yapıldı. Açılış konuşmalarını ATO Başkanı Gürsel Baran, Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı Denetleme Grup Müdürü Ali Aslankaya ve ATO 60 No’lu Restoran, Lokanta, Kafe Hizmetleri Meslek Komitesi Üyesi Aykut Altıntaş’ın yaptığı toplantıya Ankara Vergi Dairesi yetkilileri, Komite üyeleri ve sektör temsilcileri katıldı.
ATO Başkanı Gürsel Baran, karlılıktan maliyet yönetimine, yatırım kararlarından, nakit akış yönetimine, sermayeyi korumadan yeni yatırım kararlarına kadar birçok konunun vergiyle doğrudan ya da dolaylı olarak ilişkili olduğunu belirterek, sektörlerde uygulanan farklı KDV oranlarının işletmelerin faaliyetlerini zorlaştırarak, karmaşaya neden olduğunu ifade etti. Baran, “Farklı KDV oranları bizler için çok büyük bir sorun. Farklı KDV oranlarından etkilenen sektörlerin başında da yiyecek-içecek sektörü geliyor. Bir ürünü alırken farklı, onu müşterisine satarken farklı KDV oranı hesaplanıyor. Bu durumun mutlaka çözüme kavuşması, alış ve satışlardaki süreçlerde aynı oranların uygulanması gerekiyor” dedi.
Yeme-içme sektörünün pandemiden en çok etkilenen alanların başında geldiğini, ardından başlayan savaş ve depremin de sektörü olumsuz etkilediğini kaydeden Baran, farklı KDV oranı uygulamalarının ATO’nun 16 No’lu Ekmek ve Unlu Mamuller, 40 No’lu Pastacılar, Çikolata ve Tatlıcılar ile 48 No’lu Hazır Yemek Hizmetleri-Kantin İşletmeciliği Meslek Komitelerini de yakından ilgilendirdiğini kaydetti. Baran, Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı’nın, ATO’nun üyeleri adına dile getirdiği taleplere yapıcı yaklaşım sergileyerek, çözümü konusunda her zaman destek olduğunu aktardı.
ATO 60 No’lu Restoran, Lokanta, Kafe Hizmetleri Meslek Komitesi Üyesi Aykut Altıntaş da, pandemi ve sonrasında gelişen küresel çaptaki olayların yiyecek-içecek sektörünü olumsuz etkilediğini dile getirerek, farklı KDV uygulamaları nedeniyle sektörün karşı karşıya kaldığı sorunlara değindi.
Açılış konuşmalarının ardından Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı Denetim Müdürü Ender Bilgen, KDV’nin tüm yönlerinin detaylı bir şekilde anlatıldığı bir sunum yaptı. Sunumun ardından sektör temsilcilerinin soruları yanıtlandı. Toplantıya, İhbar Şikâyetler Müdürü Hidayet Polat, Usul Müdürü Berrin Öney ile ATO 60 No’lu Restoran, Lokanta, Kafe Hizmetleri Meslek Komitesi üyeleri ve sektör temsilcileri katıldı.