HANİFE KANAT

Ağustos ayına girilmesiyle beraber bal sezonuda açılmıştı. Eylül ayının gelmesi ile de arılar için kış hazırlığı başladı. Bal üreticiliği yapan Zihni Çifçi, uzun zamandır böyle verimli bir sezon geçirmediklerini belirterek açıklamada bulundu.

Ağustos ayının ilk haftasında bal hasadına başladıklarını söyleyen Çifçi; “Önceki yıllara göre bu sezon çok güzel bir rekolite yaşadık. Uzun seneler boyunca böyle verimli bir yıl olmamıştı. Bu bizi mutlu etti ve sezonumuzun bereketli geçmesi bizlerinde rahatlamasını sağladı.” dedi.

Sivas yöresinde zengin bir florası olduğuna değinen Çifçi; “Yöremizin has bitki örtüsü ve bozulmamış doğası balımıza ayrı bir tat ve koku vermektedir. İlimizde en çok tercih edilen petekli bal ve karakovan balı. Ancak büyükşehirlerde süzme bal daha çok tercih ediliyor. Bölgemizde bal üretilirken ilaç kullanılmıyor olması Sivas daha da öne çıkarıyor.” ifadelerini kullandı.

Eylük ayı ile beraber arıların kışlık hazırlığına başlandığını aktaran Çifçi; “Bu zamanda kovandaki arıların yeterli bal olup olmadığını eksik ise takviye yapılması gerekiyor. Zayıf arıların birleştirerek kışa daha güçlü girmesi sağlanır. Kovandaki Ana arı kontrolü yapılarak kraliçe arı olup olmadığını kontrol edilir. Bizlerde arılarımızın hepsine evladımız gibi bakarak bakımlarını yapıp kontrollerini sağlıyoruz. Verimli geçirdiğimiz bu sezonun daha güzellerini geçirmek için çaba sarf ediyoruz.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.