Antalya'nın Alanya ilçesinde, türüne az rastlanan ve kamuflaj desenli mekik kelebeği, Alâeddin Keykubat Üniversitesi kampüsünde görüntülendi.
Nadir Tür, Görenleri Şaşırttı
Dün akşam saatlerinde üniversite kampüsünde görüntülenen mekik kelebeği, genellikle Akdeniz ve Ege kıyılarında görülen ve tropikal iklimlere ait bir tür olarak biliniyor. Özellikle akşam saatlerinde uçabilen mekik kelebeği, sebze yaprakları ve geniş yapraklı ağaçlar ile besleniyor. Görenlerin dikkatini çeken, kamuflaj desenine sahip olan bu kelebek, oldukça nadir bir tür olarak biliniyor. Mekik kelebeği, dünyanın ilk kez Hawaii’de görüntülenmesinin ardından Türkiye’de de Antalya, Giresun ve Muğla gibi şehirlerde son yıllarda farklı zaman dilimlerinde görülmeye başlandı.
Kelebekle Tanışan Üniversite Görevlisi: "Şanslı Hissediyorum"
Alâeddin Keykubat Üniversitesi’nde görevli Servet Çolak, mekik kelebeğini fark ettiğinde şaşkınlık yaşadığını belirtti. "Kelebeğin çok farklı, kamuflaj desenli olduğunu gördüm. Fotoğrafını çektikten sonra araştırma yaparak mekik kelebeği olduğunu öğrendim ve bu türün nadir olduğunu öğrendim" diyen Çolak, böyle bir keşif yaptığı için kendini şanslı hissettiğini ifade etti.
Veteriner Hekimden Mekik Kelebeği Açıklaması
Veteriner Hekim Deniz Koray Gülsoy ise mekik kelebeğiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Gülsoy, "Bu kelebek, tropikal bölgelerde yaşayan bir tür. Küresel ısınma ve sıcaklık artışları ile beraber Türkiye'nin bazı bölgelerinde, özellikle Akdeniz ve Ege kıyılarında, nadir de olsa görülmeye başlandı. Bu tür, genellikle zirai ürünler, geniş yapraklı bitkiler ve sebzelerle besleniyor" dedi.