Ankara’nın Çayırhan Termik Santrali maden sahalarının özelleştirilmesi kararına karşı, madenciler sabah saatlerinde eylem başlatarak kendilerini madene kapattılar. Eylem, Çayırhan Termik Santrali ve maden sahalarının özelleştirilmesi planının ardından geldi.

Kahramanmaraş’ın Vazgeçilmezi: Bağışıklık Güçlendiren Tirşik Çorbası Kahramanmaraş’ın Vazgeçilmezi: Bağışıklık Güçlendiren Tirşik Çorbası

Maden İşçileri Yer Altında Eylem Yaptı

Bugün sabah saat 08.00 vardiyasında madene inen 500 maden işçisi, kendilerini yer altına kapatarak özelleştirme kararını protesto etmeye başladı. Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, bu kararın ardından ilgililerle görüşmeler yaptıklarını ve daha önce TES-İŞ ile birlikte Çayırhan’da miting düzenlediklerini ancak herhangi bir olumlu geri dönüş alamadıklarını belirtti. Akçul, "Bu nedenle de maden işçileri arkadaşlarımız bu sabah yer altına inerek, kendilerini madene kapattılar. Bizler de Çayırhan’da olacağız, yer üstünde onların sesi olacağız," dedi.

“Çayırhan Bedavaya Satılmak İsteniyor”

Akçul, Çayırhan Termik Santrali ve maden sahalarının, adrese teslim bir şartnameyle gerçek değerinin çok altında satılmak istendiğini belirterek, “Aldığımız duyumlara göre, ihale şartnamesinde madencinin kazanılmış hakları hakkında hiçbir şey yok. Özelleştirme hem madencinin hem de bölge halkının çıkarlarına zarar verecektir. İşçi hakları göz ardı edilerek, maliyetleri düşürmek amacıyla işçiler işten çıkarılabilir, işçi sayısı azaltılabilir, yani emekçinin emeği yok sayılabilir. Bu sadece madencinin, emekçinin sorunu değil, Çayırhan’ın, Nallıhan’ın, Beypazarı’nın, Ankara’nın sorunudur, Türkiye’nin sorunudur,” diye konuştu.

"Mücadelemiz Durana Kadar Sürecek"

Özelleştirme kararının durduruluncaya kadar mücadelelerinin devam edeceğini vurgulayan Akçul, "Bu ekonomik koşullarda işsiz kalma tehlikesi yaşayan maden işçilerimiz, seslerini duyurmak için kendilerini madene kapattılar. Haftalardır bu konuyla ilgili tek bir umut ışığı göremeyen işçiler, artık yer altından seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Özelleştirme İdaresinin işgüzarlığı emekçi kardeşlerimizi belirsizliğe terk etmekte, haklarımızı ve geleceğimizi hiçe saymaktadır. Özelleştirme kararları kamu yararını gözetmeden alınamaz. Bizleri ve kamu yararını yok sayarak alınan bu karar, çok geç olmadan geri çekilmelidir,” dedi.

Kaynak: iha