Sivas’ta sigortacılık yapan Şadi Kotan, 2023 yılında trafiğe tescili yapılan 2 bin 500 aracın çoğunun lüks araçlar olduğunu dile getirerek açıklamalarda bulundu.
Şadi Kotan, sayının fiyatlara oranla yüksek olduğunu belirterek; “Lüks araçların Türkiye’deki ortalaması yüzde 12 iken bu sayı şu anda yüzde 40’lara ulaştı. Bu araçlar değeri 2 milyonun üzerinde olan araçlar. Sivas’ın araç piyasası bu şekilde. Değeri ne kadar yüksek araç piyasaya girerse, değeri ne kadarsa hasarda çıkan maliyeti de o kadar artıyor.” dedi.
2024 yılında ödenecek taşıt pullarının yüzde 58 artacağını belirtti.
Sigortacı Şadi Kotan, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren Motorlu Taşıtlar Sigortasının yüzde 10 artacağını, 2024 yılında Ocak ayını takip eden aylarda da yüzde 5 zam olacağını söyledi.
Kotan; “Yeni yönetmeliğe göre Trafik sigortalarının 1 Ocak 2024 itibariyle yüzde 10 artış olacak. Ondan sonraki her ay yüzde 5 artacak. Yani sigorta fiyatları yüzde 70 oranında artacak. Bu artışı sebebi Zorunlu Trafik Sigortası’nda teminat 120 bin liraydı şimdi bu oran 200 bin liraya çıktı, yani bu oran yüzde 65 oranında artmış oldu.” ifadelerini kullandı.
Vatandaşların araç fiyatlarının artması sonucunda olası bir kazada çok fazla maddi hasar ödemek zorunda kaldığını söyleyen Kotan; “Araç fiyatları 4 katına çıktı, doğal olarak meydana gelen bir kazada kusurlu tarafın ödediği miktarlarda araç parça fiyatlarına endeksli olduğu için fahiş oranda artış gösterdi. Bu noktada vatandaşların yaptırması gereken ayrı bir sigorta bulunuyor, İhtiyari Mali Mesuliyet sigortası dediğimiz sigorta. Bu sigortayı yaptıran vatandaşlar, hasarın trafik sigortası limiti dışında kalan payı karşılayabiliyor. Yani kusurlu tarafın ödeyeceği tutarı ödeyen bir sigorta.” açıklamasını yaptı.
Vatandaşlar Deprem Sigortası Konusunda Bilinçsiz
Sivaslı vatandaşların deprem sigortası konusunda bilinçsiz olduğunu dile getiren Şadi Kotan; “Vatandaşlar, evlerine deprem sigortası yaptırırken fazla para ödemeyip kısa zamanda kar edebilmek için evin metrekaresini eksik söylüyor. Dolayısıyla yapılan sigorta evin tamamına yapılmamış oluyor. Birde şöyle bir durum var, ev 1 milyon TL’ye alınınca vatandaş 1 milyon TL’den sigorta yaptırıyor ama ülkemizde 2022-2023 yıllarında ev fiyatları 3’e katlandı. Vatandaşların bu noktada değer artırımı yaptırması gerekiyor.” diye konuştu.
Deprem sigortalarının metrekare başına 6 lira ödediğini söyleyen Kotan; “Deprem sigortaları, ev içerisindeki laminantı, iç aksamı ödemez, sadece iskeleti öder. Bu noktada deprem sigortalarında evin konumu fark etmiyor. Ev İstasyon Caddesi’nde ya da Bağdat Caddesi’de ya da Kılavuz’da olsun fark etmiyor. Olası bir durumda evin konumuna bakılmaksızın aynı miktar ödeniyor. Bu noktada ev sahiplerinin gelip deprem sigortasının üzerine konut sigortası yaptırması gerekiyor. Çünkü 6 Şubat depremlerinde vatandaşlar, deprem sigortası yaptırmış, benim evim sigortalı diyor ama evi 3 milyon, sigorta verdi 600 bin lira. İnsanlar mağdur oldu, bu mağduriyetin oluşmaması için konut sigortası yaptırmak şart.” şeklinde konuştu.
Vatandaşların Bilinçlendirilmesi Gerekiyor
6 Şubat 2023 Pazartesi günü meydana gelerek 11 ilin yıkımına neden olan depremlerin ardından deprem ve konut sigortaları konusunda vatandaşların bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Kotan; “Meydana gelen depremde çok fazla insan mağdur oldu. Bu konuda devletin sürekli olarak vatandaşları bilgilendirmesi gerekiyor. Sivas deprem bölgesi olmasa bile 6 Şubat depremlerinde Sivas’ın ne kadar etkilendiğini gördük. Dolayısıyla vatandaşları bilinçlendirecek projelerin yapılması gerekiyor.” dedi.