Bakan Bayraktar: "2028'de Türkiye'deki Tüm Hanelere Yerli Doğal Gaz Ulaştırılacak" Bakan Bayraktar: "2028'de Türkiye'deki Tüm Hanelere Yerli Doğal Gaz Ulaştırılacak"

Dünya Çocuk İşçiliği ile mücadele günü, çocuk işçiliğini ortadan kaldırmak ve çocukların daha sağlıklı bir şekilde yaşamasını sağlamak amacıyla her sene 12 Haziran’da farkındalık çalışmalarının yapıldığı gündür.2cdcc448-b7e6-481e-877c-fabb239ba06c
Çocuk işçiliği temel bir hak ihlalidir ve dünya üzerinde birçok çocuk çalıştırılarak hakları göz ardı edilmektedir. Çocukların güvende, özgürce ve sevgi dolu bir çocukluk geçirmelerini sağlamak hepimizin sorumluluğudur. Buna dur demek için hep birlikte mücadele edebilir, çocuk işçiliğine son verebiliriz. 
“Çocuk hakları ve özgürlükleri ihlal edilerek çalıştırılan, kötü muameleye maruz kalan, ihmal ve istismara uğrayan bir çocuk ile karşılaştığınızda yapmanız gereken en önemli şey bildirmektir.”
Türk Ceza Kanunu madde 278, 280 ve 289 uyarınca suçu bildirmemek herkes için suçtur. Hapis cezası vardır. İhbarda bulunduğunuzda talep etmeniz halinde kimliğiniz gizli kalacaktır.
Peki Çocuk İşçiliği Nedir?
18 yaşına kadar her birey çocuk sayılır. Çocuk işçiliği çocukların sağlıklı gelişim özelliklerini engelleyen, çocukluklarını yaşamaktan alıkoyan, fiziksel, ryhsal ve sosyal olarak zarar verici düzeyde çeşitli nedenlerle çalışmaya mecbur bırakılmasıdır. 15 yaşına kadar çalıştırılan her çocuk “çocuk işçi” olarak tanımlanmaktadır. 15-18 yaşlarında uygun şartlarda çalıştırılan çocuklara ise “genç işçi” denilmektedir. Dünyanın birçok yerinde çocuk emeğinin sömürülmesi büyük bir sosyal problemdir.
Çocuk İşçiliği; “yoksulluk, eğitim hizmetlerine erişememe, kırsaldan kente göç, geleneksel bakış açısı, mevzuat eksikliği ve etkin uygulanmaması, işverenin ucuz iş gücü talebi” gibi nedenlere dayanır. Bu durum beraberinde çocukları, ihmal ve istismar riskine açık hale getirmekte ve fiziksel olarak sağlık problemlerini ,ruh sağlığı problemleri, depresyon, anksiyete, öz saygı eksikliği, değersiz hissetme, stres ve benlik algısında bozulmalar, zihinsel gelişimlerinin olumsuz yönde etkilenmesi, çalıştırıldığı sektöre göre madde kullanımına ve suça daha kolay sürüklenebilirliğe neden olur.
İhbar Etmenin Önemi
Bilinen, görülüp farkına varılan huzursuz edici oluyor ve bu durum içinizde ufak da olsa bir şüphe bulunduruyorsa” bu olayı inceleyen, bilgi veren nasıl olsa vardır” diye düşünmeyip ihbar etmek son derece önemlidir. İstismara maruz bırakılan çocuklar için tüm koruyucu-önleyici çalışmaların sürecine başlamak adına bir adım atmak gerekir.
ALO 183 İhbar Süreci
ALO 183 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çağrı Kayıt Personel Takip Sistemi üzerinden bilgiler alınarak ilgili birime yönlendirilmesi sağlanmaktadır. Buna bağlı olarak diğer bakanlıklarda koordineli çalışmaktadır. Ancak ihmal, istismarın içinde yer alan çocuk işçiliği gibi vakaların aciliyeti göz önünde bulundurularak vakanın bulunduğu ilde, acil durum müdahale ekip sorumlusuna veya kolluk kuvvetlerine bildirilmektedir. Acil durum müdahale ekibi vakayı değerlendirir ve gerekli durumlarda Emniyet veya Jandarma birimleriyle koordinasyon sağlayarak en kısa zamanda müdahale edilmesini sağlar. Ayrıca ihbarlar bireylerin en ikamet ettiği bölgelere en yakın “Sosyal Hizmet Merkerleri’ne” bildirilir.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Sosyal Hizmet Merkezleri’nin amacı; dezavantajlı birey ve gruplara yönelik sosyal hizmet müdahalesinin ve takibinin gerçekleştirilmesini sağlamaktır. Koruyucu, önleyici, destekleyici, geliştirici, rehberlik ve danışmanlık odaklı sosyal hizmetler, gerektiğinde kamu kurumları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içinde olmalıdır.
Tüm Türkiye’de olduğu gibi Sivas’ta da etkin bir şekilde faaliyet gösteren Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği’nin (UCİM), 12 Haziran Dünya Çocuk işçiliği il Mücadele Gününü Sivas UCİM ailesi farkındalık yaratmak amacıyla "çocuk işçiliği" broşürü hazırlayıp konu ile ilgili Psikolog Begümhan Seven yorumuyla sosyal medyalarında bilgilendirme videosu yayınladı. 
#HakkıdırOynamakÇocukİşçiOlmamak
 AYŞE NUR ÖZKAN8636a303-0ac2-4181-b102-141bf303c4db

Editör: Memleket Sivas Gazetesi