Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Hasan Çetinkaya, bebeklerde ve çocuklarda görülen kulaktaki şekil bozukluğunun ameliyatsız tedavi edilip düzeltilebileceğinin beklendiğini açıkladı.

Melikgazi'de Kurban Bayramı Hazırlıkları Tam Gaz Devam Ediyor! Melikgazi'de Kurban Bayramı Hazırlıkları Tam Gaz Devam Ediyor!

Geleneksel yöntemlerde kulak şekillendirme için cerrahi müdahale gerekiyordu. Ancak yeni şekillendirme yönteminde artık bebeklerin kulakları ameliyatsız olarak şekillendirilebiliyor. Bu bozulmalar genellikle bebeklerin ilk zamanlarında uygulanıyor ve bebeklerin doğal şeklini almalarına yardımcı oluyor. Kulaklarında şekil bozukluğu olan çocuklarda, ilerleyen yaşlarda sosyal yaşamlarında çeşitli sorunlarla karşılaşılabiliyor.

Sivas Medicana Hastanesi'nde görevli Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Hasan Çetinkaya, cerrahi işlem parçaları kulak değiştirme tedavisi ile yeni doğan 1-2 aylık bebeklerin kulaklarının şekillendirilmesinin mümkün olduğunu söyledi.

Kulak şekillendirme tedavisi, yeni doğan bebeklerin kulağına özel bir silikon kalıp alınarak ve bantlar kullanılarak şekil verilmektedir. Doktor Çetinkaya bu faaliyetlerle ilgili şu açıklamaları yapıyor:"Bu bant birkaç hafta boyunca takılı kalır. Böylece kulağın kıkırdak dokusu istenen şekle girer. Bebeklerin birinci ayında esnek kulak kıkırdak dokusu henüz sertleşmemişken tedaviye başlandığında çok daha başarılı sonuçlar elde edilebilir. Bu yüzden erken müdahale oldukça önemlidir. Cerrahi yöntem, kulak kıkırdağının kesilerek veya dikilerek yeniden şekillendirildiği bir ameliyattır. Genellikle 5 yaşından büyük çocuklarda yapılır. Cerrahi yöntemin avantajı çoğu zaman kalıcı sonuç sağlamasıdır. Dezavantajları ise anestezi riski, enfeksiyon riski, kanama riski, iz kalması ve sonucun beklentiyi karşılamamasıdır. Cerrahi olmayan yöntem ise kulak kıkırdağına basınç uygulayarak yeniden şekillendirildiği bir yöntemdir. Yeni doğan bebeklerde ilk 1-2 ay içinde yapılır. Cerrahi olmayan yöntemin avantajı ağrısız, güvenli olması ve iz bırakmamasıdır. Dezavantajıysa işlemin erken dönemde yapılması gerekliliğidir. Bebeklerde kulak kıkırdağı doğumdan sonraki ilk 6 hafta süresince olabilecek en esnek yapıdadır. Cerrahi olmayan yöntemde kulak bu süre içinde şekillendirilebilir. Daha sonra kıkırdak sertleşir ve şekillendirme zorlaşır" açıklamalarında bulundu.

Her bebeğe özel olarak tasarlanan kapak, 4-6 hafta kulakta kalıyor.

Çetinkaya konuşmasını şöyle sürdü: "Cihaz, kulak kıkırdağını istenen şekle getirmek için özel tasarlanmış plastik kapak, çerçeve, kulak memesini sabitleyen bant ve yapıştırıcıdan oluşur. Bebeklerin kulağına uygulanır ve 4-6 hafta boyunca orada kalır. Bu süre içinde kulak kıkırdağı şekillenir. Cihaz çıkarıldığında yeni şeklini korur"